search

De Huisfoto van ‘Roeierspaleis de Houtman

Het begon eigenlijk met een studieproject voor de Fotovakschool. Het afgelopen half jaar doe ik daar mijn Minor fotografie. Een onderdeel van dit traject is kunstgeschiedenis. Naast het bestuderen van wat velen zullen zien als ‘droge stof’, is het de bedoeling dat wij ons laten inspireren door een werk uit het verleden, en op basis daarvan zelf een foto maken.

Bij een bezoek aan het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, viel mijn oog al snel op het werk van Jan Steen: ‘Soo gewonne, soo verteert’ (1661).

Wat sprak mij zo aan in dit werk? Vooral het licht eigenlijk. Dat is iets wat ik bij veel zeventiende-eeuwse werken geweldig vind, de lichtval. Hoe prominente figuren sterker belicht worden dan figuren op de achtergrond, maar ook hoe de achtergrond lijkt te vervagen in schaduw. Een geweldige uitdaging om eens flink met lichtval te spelen.

Daarnaast is de beeldspraak in de zeventiende-eeuwse kunst ontzettend inspirerend. Een werk uit die tijd vertelt een geweldig verhaal. Soms is het bijbels, anders weer spreekwoordelijk of in het geval van portretten wordt er op subtiele wijze iets verteld over de persoon die wordt afgebeeld.

De Cornelis Houtmanstraat 28 in Utrecht is sinds de jaren 80 een huis dat een directe link heeft met de Utrechtse Studenten Roeivereniging ‘Triton’ (waar ik zelf ook heb geroeid). Het is een huis waar alleen wedstrijdroeiers wonen en waar traditie hoog in het vaandel staat. De verhalen uit het heden en verleden vliegen je er om de oren. Het is een uitstekende plek om een plaat vol beeldspraak en vertellingen te ensceneren.

Jongste zet koffie, mergpijpjes eet je de hele dag door, kom je niet opdagen? dan heb je (quote:) “zand in je poes”. De een studeert, de ander roeit het hardst, de volgende weet wat krachttrainen is en de laatste is vooral verstrooid. Alle karakters in het huis komen terug in het beeld dat ik gemaakt heb voor de Cornelis Houtmanstraat. De plaat vertelt een verhaal. Over de huisgenoten, het huis, de historie en de traditie. Wat betekent het allemaal? Ach, dat kun je ze denk ik beter zelf een keer gaan vragen. De koffie staat er eigenlijk altijd wel klaar.

Ook interesse in een portret als dit? Neem dan contact met me op.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts